nekad je moć

Tinejdžeri se dokazuju da bi pripadali ekipi ili ne?

Deca u tinejdžerskom uzrastu eksperimentišu sa svojim stavovima, istražuju ko su oni u suštini i koji je njihov status u smislu socijalizacije.
Naravno ima dece koja lakše prolaze kroz te faze i koja teže.
Često čujem da roditelji izgovaraju da je to nešto sa čime se rodi dete ili ne, i ne bih se složila sa time.

Deca koja razviju rano tu vrstu socijalne inteligencije su obično deca koj su iz višečlanih porodica u kojima moraju da se bore za svoje mesto ili deca koja su kroz odrastanje suočena sa velikim brojem promena.

OK, sad se sigurno pitate a kako ostala deca?

Socijalna inteligencija kod mladih se razvija kroz razne tehnike samopouzdanja, balansa emocija i naravno izazivanje određenih situacija u kojim su primorani da se snalaze. Kroz iskustvo!

Zašto je to važno?

Pa da to stavimo u primer, neko ko je u stanju da se nametne i izbori za svoj stav i mišljenje u 15-16 godini, kada je najosetljiviji, neće se povlačiti ni kasnije nego će napredovati i grabiti napred u životu.

Koje su to najčešće zamke odrastanja?

Dokazivanje!!!
Dokazivanje u društvu je najopasniji oblik stvaranja socijalnog raporta ili takozvanog pripadanja “ekipi”.

Dečaci se lako u ovim situacijama pobiju ili vređaju autoritet kako bi dokazali da su oni “alfa mužjaci” ili se povlače u svet igrica, sigurnosti svoje kuće…
Za razliku od njih devojčice se najčešće dokazuju drugarica a i dečacima, pa rade stvari pre vremena (prva muvanja, seksualna iskustva) zbog čega sebi dodatno razvijaju osećaj da nisu dovoljno vredne.

Tinejdžeri posebno vole dramu, drama im je WOW

😉

Vole nalet adrenalina koji juri kroz njih, osećaj hrabrosti i snage.
Ono čega nisu svesni jeste sa u tim trenucima nisu racionalni i često sebe dovode u opasnost.

Ono što mi sa njima kroz Smarter program radimo jeste MOĆ uzimanja vremena za sebe pre došenja neke odluke, kao i uključivanje empatije kroz stavljanja sebe u tuđe cipele.

Na ovaj način u običnoj tuči ili nekoj takvoj situaciji umesto da se priključuju masi oni zauzimaju svoj stav, a stav stvara lidere u budućnosti.

Zajedno stvaramo budućnost na koju smo ponosni

Smarter centar

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.