Mama odlučila sam, skočiću u Dunav!

Kako naučiti dete da misli?

Stalno pričamo kako nije lako biti roditelj i zaista to mislimo. Svi dajemo sve od sebe uz puno veština, hrabrosti i sreće nadamo se najboljem, zar ne?

Velika većina misli da treba da pruži deci ono što sami nisu imali, mnogo njih u tome i pretera. Opet neki misle da je odgoj stvar okolnosti.

Bilo kako bilo, mnogo je važno da našu decu naučimo da MISLE! Da misle svojom glavom, razumno, analitično, uzimajući u obzir sve što ih čeka.

Kako  da naučite nekog da misli?

Možda deluje čudno kad to kažemo , ali razmišljanje se trenira. Bukvalno tako. Mozak je mišić i što više radi, više daje.

E sad, pošto ne možemo naterati mozak u teretanu, otkrićemo vam kako da ga pokrenete kod svakog pa i kod vaše dece.

???????PITANJIMA?????? Prava pitanja su trbušnjaci za mozak.

Koja su to pitanja koja treniraju mozak na uspeh?

  1. Ko je odgovoran?

Ovo pitanje u početku uvek izaziva bunt kod dece. Nije im lako da preuzmu odgovornost za uspeh ili neuspeh. Lakše im je da roditelj odluči pa ako im se ne dpada da okrive roditelja. Deca tako rastu u ljude koji će uvek tražiti izgovor a ne odgovor.

Dakle, koja god da je situacija postavite pitanje. Najčešća situacija je verujem sređivanje sobe. Recite lepo da sredi sobu i ukažite na posledice.   I na kraju čuveno pitanje: Ko je odgovoran za dogovorene posledice?

Verujte ako se dete složi da je ono odgovorno , u većini slučajeva će uraditi dogovoreno .  Čak i da se desi da ne uradi onda nema pravo na primedbe , a vaše je da posledice sprovedete kako treba.

  1. Zašto je to tebi zaista važno?

Deca sanjaju velike snove.. Od dece možemo mnogo da naučimo. Ono što treba da nauče, da istreniraju u mozgu je doslednost.

Super je želeti zvezde ali do zvezda će samo onaj ko zna zašto mu je to važno. Ne insistirajte na odgovoru odmah, dajte detetu vremena da razmisli , da se predomisli , jer kad shvati šta mu je zaista važno  nema sile koja će ga zaustaviti.

  1. Treća stavka je samo za roditelje.

BUDITE IM PODRŠKA!!!

Deca požele velike snove al naš je posao da u njih i poveruju.  Kada sanja, kada sija od želje, pitajte ga : „ Ko si ti kada to uspeš?“

Neka vam ispriča kako se oseća u tom trenutku ? Ko je sa njim? Sa kime se raduje?

Ako  dete kaže da će , na primer, biti u NBA ligi a na to dobije odgovor :„jeste, samo tebe čekaju“, to detetu daje inprint da nije dovoljno dobro.

Probajte da kažete  drugačijim tonom: „ DAAAA, samo tebe  čekaju “ i gledajte  kako mu se oči sjaje.   Vaše dete veruje vama i kad mu kažete da može, i kad mu kažete da ne može.

Učite ih da sanjaju čuda, sanjajte i vi sa njima, a ko zna možda se čudo dosađuje pa vam ostvari i to nazovi „nemoguće“.

Uz vas na svakom koraku  Smarter <3

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.