Izgovori-ili-zelje

Izgovori ili želje? Prihvati izazov.

Nova Godina. Vreme porodice, poklona, kolača, druženja. Vreme kad zamišljate ljubav u brvnari, kamin, vatra pucketa, a vi obučeni u over size džemper sa svojim voljenim bićem posmatrate klince kako otvaraju poklone. Vreme uživanja, ali isto tako i vreme promena.

Dok nam odlazi ona stara godina, već ofucana i prašnjava, a stiže glanc Nova i mi želimo da budemo bolji. Poželimo Novi sjaj, iako je to godina više za nas, mi želimo za toliko jači sjaj. Kao odličje na ramenu. Bili smo dobri ove godine, dali sve od sebe.

Mene lično uhvati manija feng shui novogodišnjeg spremanja kuće. Bacanje starih stvari, nepotrebnih i poklanjanje onih koje smo prerasli. Kako u kući imam dvometraša tih preraslih stvari uvek bude. Onda naravno svaka stvar da se pomeri u kući bar za milimetar, zbog energije. Pa da se sve prebriše posebnim rastvorom na bazi sirćeta. Onda naravno pogled mog sina dok mu objašnjavam da će taj miris rastvora izvetriti za čas. Mislim da taj njegov „ti baš nisi normalna“ novogodišnji pogled u očima spada u folder onih stvari koje se ne mogu kupiti jer su neprocenjive.

Ranijih godina obožavala sam odlazak sa klincima da vidim kako je okićena Knez Mihajlova, a sad mi nije fora jer nekako imam utisak da je okićena cele godine. I neka je. Kad je bal…

Neko mi je skoro pričao da je odlazio kod ljudi u kuću koji su imali mali jelku, nekih 25cm okićenu. Držali su je cele godine pored televizora a u vreme novogodišnjih praznika podigli bi je na televizor. Meni je to bilo nezamislivo. Kod mene je to bio proces samo takav. Uvek se obnavljalo, menjalo, dodavalo. Ukrašavanje sam oduvek obožavala, bukvalno sam pravila ritual od toga. Ta prva kafa u krevetu uz neki novogodišnji film je stvarno posebno za mene.

U to vreme u godini svi smo nekako željniji lepih reči, ljubavi i mnogo vremena posvećujemo razmišljanju o Staroj Godini i šta smo i koliko uradili u njoj. Tu dođemo do čuvenih novogodišnjih odluka. Prva na listi kod mene je ona čuvena “smršaću do leta”. Stoji tako ponosno na prvom mestu, šepuri se i sa prezirom posmatra onu staru od letos, “smršaću do Nove Godine” odluku.

Ta odluka naravno ne kreće od 1. Januara kako bi bilo logično, nego odmah posle Božića.
I tako nižemo odluke, svako svoje, ali nekako ne istrajemo. Posustanemo. Kako posustaje novogodišnji sjaj, posustajemo i mi. E pa ove godine neću. Ima da napravim spisak i održim sjaj cele godine. Ajde izazivam vas! Ko sme sa mnom?

Od srca, Dušana
Smarter tim

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.