89067361_606449123275216_7139592396056035328_n

Gde nestane samopouzdanje kod tinejdžera i kako da imaju više vere u sebe?

Igranka bez prestanka

Možda ste i vi primetli da samopouzdanje može da varira, da jednostavno po nekad sumnjate bez obzira na sve , ponekad verujete u sebe i kad kad bi mnogi rekli da je suludo. Istraživanja pokazuju da čak 85% ljudi ima problem sa samopuzdanje, znači da ako se tinejdzer suočava sa nedostatkom samopuzdanja bilo dobro da ga prvo naučite da nije jedini.

Vrlo često sam ta činjenica za tinejdžera može da bude relaksirajuća.Ono što je najvažnija stvar za sve nas a naročito za tinejdzera je da na samopouzdanju može mnogo da se radi i u našim je rukama.

Činjenica je međutim da osoba sa nisikim samopouzdanjem ima daleko manje šanse da uspe u životu od nekog ko je samouveren, zato je ova tema goruće i igra bitnu ulogu u kvaliteteu života svih nas.

Tinejdžeri vrlo često vezuju samopouzdanje za faktore koje dolaze spolja kao što su finasije, poslovni uspeh, avioni , kamioni, patike… ma šta materijalno da imate može u sekundi da nestane, prave vrednosti i suštinsko duboka samopouzdanje se gradi na sasvim drugačiji način.

Odakle početi?

Dakle moramo da krenemo iznutra.Još kada su deca mala možemo da počnemo sa odlučnim izgradnjem samopouzdanja kod deteta tako što nećemo slati nikada dvostruke i nejasne poruke.Jasni kriterijumi će napraviti veliku razliku u izgradnji samopouzdanja kod mladih.Mnoge stvari su promenljive ali neke se nikad neće promeniti da to je ako dete osvesti svoje talente i potencijale, razume da ima sve resurse, podržano i vođeno da odrasta tako što preuzima odgovornost, pušteno je da se suočava sa izazovima za svoj uzrast i kroz lično iskustvo je shavtilo da može da pobedi u različitim situacijama u životu, a takođe i da iz neuspeha može mnogo da nauči i da nije smak sveta, biće hrabrije da uzme svoj život u svoje ruke.

Mnogi od nas nisu imale sreće

Ono što mnogi od nas nisu imali sreće a to je da odrastu u takvoj porodici, kod nas na Balkanu se mnogo više pridaje važnosti oko toga šte će neko reći nego kako se dete oseća. Vrlo često to daje signal detetu nisi dovoljno dobar, neko drugi je važniji od tebe i tvojih osećanja, nemoj se brukamo ili nemoj da me brukaš, velika je stvar da se probudimo i da promenimo sistem za naredne generacije.

Jer uverenja koja dete formira o sebi svetu do 7 godine nekada do kraja živote ne preispitaju, već žive po zastarelim programima koji više nemaju smisla, ali neko je nekad tako rekao da mora.

Ima li nam pomoći kako da počnemo da verujemo?

Kroz moje iskustvo i rad sa tinejdžerima kao jedini sertifikovani međunarodni NLP trener što iziskuje više od 5 godina temeljne edukacije , imam svoj autorski program Smarter za mlade kroz koji prošlo više od 300 mladih za 3 godine rada znam da je moguća pozitvna promena i da mladi jedva čekaju da prođu Smareter edukaciju jer ima otvori nove persepktive i shvate šta sve zaista mogu i koliko su fenomenalni.

Evo nekoliko saveta kako da podignete samopouzdanje kod tinejdžera.

1. Da biste gradili stvari iznutra krenite od poverenja i kvalitetenog vremena provedenog sa detetom, vreme vaše je vrednije od bilo kog novca.

2.Posmatrajte tinejdžera očima mentora, a ne očima kritičara. Dovoljno sami sebe kritikuju.

3. Postavljajte pitanja koja pokreću um tinejdžera da samostalno nađe rešenja.

4. Ne nudite gotova rešenja, ugrizite se za jezik.

5. Stavite fokus na dobre stvari kod vašeg deteta, tu su i njihovi talenti, pomozite im da osveste za šta su dobri i rođeni.

6. Imajte na umu da dete prispituje sve , ohrabrite istraživanja.

7. Raščistite sa sobom da vaše dete ne treba da živi vaše snove.

I znajte na kraju samopouzdanje je promenljiva kategorija što je divna vest, zar ne?

Dakle puno toga je našim rukama odnosno u rukama naše dece. Iluzija da nismo dovoljno dobri je samo iluzija koja može da nestane veoma lako, jer kad već moramo da mislimo zašto ne bismo mislili pozitivno.VERUJTE U SVOJU DECU BEZ “Ali da popravi …”Naučite da date kvalitetan i podržavajući feeback.

Veliki zagrljaj ,

Svetlana

Unapredite svoje roditeljske veštine . Prijavite se za radionicu “Kako da dete puca od samopouzdanja?” u četvrtak 5.3. u 18.30h

Prijave na link https://smartercentar.com/kako-da-dete-puca-od-samopouzdanja/

Ako vam je potrebna podrška i negde se osetite zaglavljeno (https://smartercentar.com/programi-3/coaching-3/ ) znajte da niste jedini i da je mi živimo vremenu gde je teško doneti uvek dobre odluke , tu sam za vas i vaše dete zajedno možemo mnoo bolje.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.