7-nacina

7 načina da imate odličnu komunikaciju sa tinejdžerom

Dete kada se rodi, rodi se sa grudvom potencijala koju treba formirati. Pomoći mu da razviju razne sposobnosti: govor, hod, trčanje, pisanje, čitanje itd. Mi to radimo kao roditelji/staratelji, ulažemo vreme, ljubav, verujemo, plaćamo… Beskrajno uživamo, volimo i radujemo se i onda…

Dođe pubertet. Mnogo razloga da poludimo i da se zapitamo šta smo radili sve ove godine? Kako je moguće da ovako podivlja? Neki od nas se zapitaju: “Jel ovo moje dete?“ Čiji je bre ovaj mali? Ne lupaj tim vratima! Počni da učiš! One čuvene konstatacije da „kao da su joj vrane popile mozak“.

Verujem znate ovo, poznato vam je. Onda one dileme, tradicionalno ili moderno vaspitanje? Tući? – Ne nikako. Kažnjavati? – Da, možda. Razgovarati? – Da, a šta kad razgovor ne da rezultat? Nagraditi? – Uvek, ali malo je prilika – Nikako da uradi nešto za nagradu…

Hm, onda ipak kažnjavati to je pametnije. Pa razgovarati?!… i tako u krug kao na rolercosteru. Kako uopšte biti dobar roditelj u ovom suludom vremenu? Jel baš suludo? Setimo se 90-tih?! No, nije nam to tema, da vidimo kako može svima da bude bolje. Sada ćemo da demistifikujemo, tajnu tog „ludog“ ponašanja.

Zbog promena u mozgu dolazi i do promena u ponašanju vašeg tinejdžera. Oni postaju emocionalno nestabilni, neki vole da rizikuju i pomeraju granice, slabije pamte, plaču, viču…

• Intelektualne promene – Pubertet je završna faza u razvoju inteligencije. Međutim, preduslov za svaku intelektualnu aktivnost je emocionalna sigurnost koju tinejdžer nema.

• Emocionalne promene – Razum ne koči nagone i zato je to vreme emocionalne nestabilnosti. S jedne strane postoji osetljivost, napetost, strah, a s druge tupost, zasićenost i neosetljivost. Tinejdžer u jednom času nosi u srcu svu tugu sveta, a u drugom je optimista koji se ne boji prepreka u težnji za idealima.

• Promene odnosa prema svetu – Sposobnost zamišljanja dovodi do stvaranja idealne slike o svetu. Ta slika se uglavnom razlikuje od slike realnog, roditeljskog sveta, pa dolazi do sukoba s roditeljima, nastavnicima…

Sve ovo će često napraviti veliku konfuziju i nama i njima. Imamo tri mozga koja utiču na naše ponašanje. Dok je Korteks u generalnom sređivanju tj. u poslednjoj fazi razvoja preispituje se važnost „mapa“ do sada učitanih, tinejdžerima sve odluke dolaze iz Limbičkog mozga, koji je vezan za emocije i za staložena i nestaložena ponašanja.

Tako reptilni ili prvi mozak koji jedini zadatak ima da nas spase i ima tri funkcije: skameni se, beži, sakri se.

Pogledajte sada, emocije + reptilni mozak preko amigdale eto erupcije u sekundi. Oni zaista nekada ne mogu da kontrolišu svoje ponašanje, obuzme ih bes, tuga, sreća i što može u roku od tri sekunde da se promeni.

Naoružanje za ovaj period – STRPLJENJE

Dakle kad uzmemo sve ovo u obzir nije lako odrasti. Svi smo ovo prošli i preživeli smo i mi i naši roditelji. Ono što je važno da uradimo u ovom momentu razvoja kod našeg deteta je da mu pomognemo da razvije vrednosti koji će im uticati na dalji život.

Pitajte vaše dete kakva su mu uverenja o sebi, o svetu? Kakave vrednosti ima? Možda misli da je novac jedina sreća? Ili da samo treba da radi ono što mu se kaže? Ima li izgrađen kritički stav?

Imamo puno posla, a roditelji najčešće u ovom dobu dignu ruke u smislu; „Šta da mu radim“, „Proći će i ovo“ „Lepo sam mu rekla, neće da sluša“…. A da vas pitam slušate li vi nekog? Svi smo osetljivi na sopstvenu pamet, zar ne?

PROMENITE PRISTUP!

1. Primenite asertivnu komunikaciju;
2. Zahtevajte da se dogovor poštuje;
3. Neka dete preuzme odgovornost;
4. Upotrebite mudre obrasce govora: dajte detetu mogućnost izbora, lepo zamolite;
5. Uvek razgovarajte sa dubokim poštovanjem i uvažavanjem;
6. Nikad nemojte narušiti poverenje;
7. Vodite računa o neverbalnoj komunikaciji.

Upamtite deca će poneti u život samo ono što vide i osete, gledaju vas, kopiraju, modeluju. Ništa od onoga što ćete reći nije bitno ako vaši postupci to ne govore. Odredite šta je vama stvarno važno kod vašeg deteta. Sami sa sobom se dogovorite. Možda ne mora da govori tri jezika, ima sve petice, da izađe na svako takmičenje… Nešto morate pustiti, deca dolaze na ovaj svet kako i mi, po neka iskustva, svako svoja. Nametanje nije opcija. Pomozite detetu da ima fleksibilnost i da uvek ima izbor.

Onda je ceo svet njihov!
Svetlana Lolić – Smarter Training&Coaching centar za mlade

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.